Tips Mudah Elak Scammer Jual Kereta. Nombor 4 Selalu Orang Kita Abai

Murah berbanding pasaran, dijamin cepat lulus, blacklist CTOS CCRIS pun boleh. Itu antara ayat ‘pancing’ saudagar kereta penipu yang wujud di Malaysia. Walaupun saban hari ramai yang kena tipu, tapi masyarakat kita masih lagi ramai yang percaya dengan iklan-iklan kereta yang kononnya murah. Jadi macam mana nak jadi pembeli yang bijak? Ikut tips mudah di bawah:

1. PENJUAL YANG MENIPU BIASANYA SUKA BUAT PANGGILAN BERBANDING WHATSAPP

Sumber imej: memegenerator.net

Kenapa suka buat panggilan berbanding WhatsApp? Nak jadi penipu mestilah bijak. Kalau buat urusan pakai WhatsApp, ada bukti bertulis. Daripada nombor mana, apa jenis ayat-ayat manis yang diberikan semua kita boleh screenshot untuk dijadikan bukti. Kalau buat panggilan mana nak simpan bukti. Lain la anda memang jenis record semua perbualan. Lagi satu, melalui panggilan ni dia lagi mudah buat ayat ‘call to action’. Masa tu mula berlakon cakap ada ‘urgent buyer’ lain yang sanggup bayar. Siapa cepat dia dapat. Kita yang tak sedar kena tipu ni pun terus percaya bulat-bulat. Lepas buat pembayaran, sekali nombor kita dia BLOCK!

2. HARGA MURAH DARI PASARAN? KONONNYA PENJUAL ‘TERDESAK’ NAK PAKAI DUIT

Sumber imej: wapcar.my

Yang ni paling banyak orang kita kena tipu. Bila ditanya sebab kenapa harga kereta murah dari pasaran, ini antara jawapan ‘cliché’ para scammer jual kereta:
1. Penjual terdesak nak duit. Sebab kesian kita pun percaya bulat-bulat.
2. Penjual nak pindah, biasanya nak ke luar negara. Jadi, ramai pembeli anggap orang tu nak proses cepat, sebab tu sanggup jual murah. Kita pun cepat-cepat bayar deposit. Sekali, lesap.

3. JANGAN PERCAYA IKLAN YANG BAGI BULAN BINTANG

Sumber imej: awesomeinventions.com

Benda kalau terlalu indah ni bahaya sebenarnya. Contohnya penjual kata dijamin lulus walaupun dia belum tengok slip gaji, rekod CTOS CCRIS pelanggan. Selain itu, andai jurujual tawarkan kadar interest rate yang terlalu murah pun kita jangan mudah percaya. Periksa dulu interest rate di tempat lain. Diskaun hebat atau potongan harga ‘kaw-kaw’ pun kita kena siasat dulu. Silap haribulan kereta yang kononnya murah tadi sebenarnya kereta yang pernah tenggelam air banjir. Cuma tunggu masa sahaja nak ‘kong’.

4. PERIKSA GERAN, MAKLUMAT PEMILIK DAN KERETA DAHULU SEBELUM BAYAR

Sumber imej: ybmalaya.com

Sekiranya anda ingin membeli kereta secara terus daripada pemilik asal, jangan malu untuk minta geran dan periksa maklumat kereta dan pemiliknya. Bukan apa, sudah ramai yang lepas dah bayar deposit baru nak minta geran. Jangan percaya bulat-bulat sangat. Periksa dulu nama pemilik berdaftar, nombor casis, nombor enjin, selain minta IC pemilik untuk sahkan maklumat. Percayalah, jika mereka jujur, mereka tidak akan bagi alasan untuk bagi maklumat sebenar.

5. JANGAN BAYAR DEPOSIT TERUS KEPADA JURUJUAL

Sumber imej: malaysianupdate.my

Perkara ni dah banyak kali kita bagi peringatan kepada semua orang. Namun malangnya masih ramai mangsa yang terkena. Diingatkan, JANGAN SESEKALI bayar duit deposit secara tunai atau kepada akaun peribadi jurujual, lebih-lebih lagi andai mereka dakwa yang mereka ni penjual sah atau wakil syarikat. Sila semak nama akaun penerima. Kalau betul mereka ni wakil syarikat, takkan nak kita masukkan duit kepada akaun peribadi mereka kan? Fikir la logik sikit. Resit pun jangan lupa minta untuk bukti.

Macam kes awal tahun ni tular tentang kisah pengantin baru dari Teluk Intan ditipu scammer kononnya ‘pemilik bengkel’ dan juga pemilik Satria Neo di Melaka. Kisah ni jadi tular sebab adik mangsa telah berkongsi tentang kisah mereka di video TikTok. Kononnya abang dia tu nak buat kejutan kepada isterinya dan membayar RM 9,000 kepada scammer tersebut secara tunai. Namun malangnya lepas dah bayar tu, bila mereka kembali ke bengkel tersebut, rupanya pemilik bengkel sebenar adalah orang lain. Kesian, duit simpanan hasil titik peluh bertahun ditipu macam tu je.

P/S: Jangan lupa bawa sekali kenalan atau mekanik yang arif tentang kereta. Mereka boleh tolong anda periksa kereta tu betul-betul boleh pakai atau hanya patut jadi besi buruk je.

Sumber imej: youtube.com
No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

gstseva sobazo.com afeias xshmester onlyindianporn.me indian porn xvideos saree wala sex anybunny.mobi fucking of sunny leone hot sexy girl com xxxlib.mobi hd sex videos in telugu devar bhabhi sexi video redwap2.com xhamstere sxsvbo indianpornvideos.mobi xvedeo indian chudai blue film bukaporn.net desi gay chaturbate gang bang sex video kompoz2.com fucking the maid mp3lemon fuckindiantube.mobi blackcok xx porn video liebelib.net xxxsexphotos american pie sex rajwap.me fsibolg younger sister hentai hentai.name fucked best friend diana penty hot hindiporn.pro indiam porn indian aunty fuking videos redwap.me bangladeshi nude image sixey move justindianporn2.com nithya menon images