Satu Petak Parking Ini Bernilai RM5.35 Juta!

Read our coverage on this topic in English here.

Sumber imej: therichest.com

Sekitar tahun 2019, kita pernah dikejutkan dengan harga sebuah petak parking kereta di kondominium mewah 66 E. 11th Street, New York yang boleh mencecah sehingga US$1 juta (RM 4.12 juta). Itu cuma harga untuk satu petak parking, belum lagi harga sebuah rumah itu sendiri yang katanya air mandian untuk penghuni di kondominium itu pun disirami dengan Vitamin C! Lain macam dia punya mewah tu.

Tapi beberapa hari lepas, tular tentang ada satu petak parking yang harganya lagi mahal daripada di New York. Harga satu petak parking mewah itu dikatakan mencecah sehingga US$1.3 juta (RM 5.35 juta), di mana ianya terletak di Mount Nicholson, Hong Kong. Kenapa harganya tinggi sangat? Kita bukan bercakap tentang kawasan setinggan. Tapi ini merupakan kawasan mewah, yang mana sewa rumah di sana pun adalah sekitar US$210,000 (RM 864,675) sebulan!

Sumber imej: scmp.com

Bagi mereka yang tinggal di sana, membeli petak parking juga merupakan satu bentuk pelaburan. Ini kerana Hong Kong merupakan satu tempat yang sangat terkenal sebagai kawasan berkepadatan tinggi. Jadi tidak hairanlah jika harga tanah atau kawasan kosong di sana boleh melambung tinggi. Jadi, sebab itulah walaupun saiz satu petak parking cuma sekitar 134.5 kaki persegi, namun nilainya adalah bersamaan HK$ 74,350 (RM 39,455) bagi setiap kaki persegi.

Nasib baik dekat Hong Kong. Di Malaysia ni parking RM 2 sejam pun ada yang bising kata mahal. Teringat pula kisah viral tahun 2019, ada seorang pemandu ikut rapat kereta depan sebab nak elak bayar parking. Masihkah anda ingat?

Sumber imej: sinarviral.kini.blog
No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *