X-1R , Vitamin untuk Kereta Anda

Switch to the English version of the article here.  

Pada suatu masa dahulu, kenderaan ditinggalkan di kedai besi buruk sebelum bacaan meter mencapai tanda enam angka. Malah, kereta dari tahun enam puluhan dan juga tujuh puluhan mempunyai meter bacaan yang mencatatkan sehingga 99,999 batu sahaja sebelum kembali kepada sifar.

Bagaimanapun, pada masa kini, dengan kemajuan dalam reka bentuk, penyelenggaraan dan teknologi pencegahan kerosakan enjin, dan juga kemajuan dalam pelincir, hampir setiap kereta mampu mencapai ke tahap itu dengan penjagaan yang betul. Jangka hayat purata kereta di jalan raya pada tahun 2015 adalah lebih daripada 11 tahun, lebih baik daripada tahun 1995, apabila umur purata kereta di jalan raya hanya lapan tahun.

Consumer Reports mendapati bahawa pemilik kereta yang boleh mencapai 200,000 batu akan menjimat sekurang-kurang US$30,000. Ia tidak lagi menjadi perkara yang luar biasa untuk kereta mencapai jarak itu; malah, ada kelab untuk kereta yang mencapai 200,000 batu yang dipanggil Allpar dan mereka mempunyai lebih daripada 4800 ahli! Dan ada juga kereta yang mencapai 1 juta batu, seperti 1966 Volvo P1800 yang dimiliki oleh Irv Gordon.

Kereta yang bertahan lebih lama, bagaimanapun, tidak akan berlaku tanpa usaha. Pemilik kereta tahu bagaimana dan apa yang diperlukan untuk menjaga kereta mereka dalam keadaan tip-top dan revving untuk lebih lama berbanding sebelum ini:

1. Tidak mengikuti jadual 100%

Manual kenderaan menetapkan masa untuk servis dan apa yang diperlukan – daripada penukaran minyak dan penapis sehingga penukaran tayar. Lewat menukar minyak sahaja boleh merosakkan enjin. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bahawa jarak waktu penyelenggaraan(service interval) yang disyorkan oleh pengeluar adalah berdasarkan kepada keadaan pemanduan yang normal, dan pengguna yang tinggal di bandar yang sesak atau di kawasan beriklim panas atau sejuk tahu bahawa keadaan pemanduan di tempat-tempat tersebut adalah tidak normal; demikian, jarak waktu penyelenggaraan sepatutnya menjadi lebih singkat daripada yang disyorkan. Jika anda adalah seorang pemandu di bandar, anda perlu belajar untuk memeriksa minyak anda setiap minggu dan menukarnya jika perlu.

2. Jangan jimat berbelanja 

Berbelanja pada barangan yang berkualiti and bahan aditif akan menjimatkan wang anda dalam jangka masa panjang langkah – langkah penjagaan lebih murah daripada membaiki kerosakan.

3. Pastikan kebersihan

Kebanyakan pemilik kenderaan menitikberatkan kecantikan luaran kenderaan, berbanding dalaman. Stop-start adalah biasa di dalam bandar, mengakibatkan minyak habis dengan lebih cepat dan ia mungkin menyebabken enapcemar (sludge) terbentuk di dalam enjin; ianya seperti pembentukan plak di dalam arteri, dan adalah petanda bahawa enjin didalam keadaan “parah”. Anda boleh menghantar enjin untuk pembersihan dan diperbaiki, akan tetapi kemungkinan besar bil sebanyak lima angka akan dikenakan.

Penaja kami, iaitu X-1R, telah mencipta ubat “awet muda” yang memanjangkan hayat kereta kita, dan membolehkan enjin beroperasi seperti enjin baru yang bertahan lebih lama. X-1R Engine Treatment adalah produk yang begitu ajaib: ia mengurangkan geseran sehingga 90%; ia memanjangkan hayat minyak anda, dan dengan itu ia mampu menghalang enapcemar (sludge); ia melindungi enjin daripada kotoran dan deposit, dan meningkatkan kecekapan bahan api.

Lihat video ini dapat menerangkan lebih jelas :


Anda tidak perlu mendaki gunung untuk mencari eliksir ini – ia datang di dalam botol kecil dengan harga yang amat berpatutan. Untuk keterangan lebih lanjut sila layari laman sesawang X-1R.
Related

x-1r 4408140067242773019

Post a Comment

emo-but-icon

Subscribe

sponsored by

Hot in week

Connect With Us

item